Wat je moet weten voor je een bezoekje aan Machu Picchu brengt

Op naar de heilige stad van de Inca’s.

Machu Picchu wordt tegenwoordig tot een van de zeven wereldwonderen gerekend, dus het is niet zo gek dat hordes toeristen elk jaar naar Peru trekken om dit spektakel te aanschouwen. Mooi en aardig natuurlijk, maar wat moet je eigenlijk weten voordat je naar deze zogenoemde stad van de Inca’s trekt?

Lange, lange rijen kunnen onderdeel uitmaken van een bezoekje aan Machu Picchu.

Boek op tijd

Veel sportieve reizigers vinden het fantastisch om de wandelschoenen onder de voeten te binden en al wandelend de Inca Trail af te leggen. Oftewel: een vier dagen durende wandeltocht met als eindbestemming Machu Picchu. Je wandelt door de bergen, bezoekt dun bevolkte dorpjes (als ze al dorpjes genoemd kunnen worden) en slaapt ’s nachts in tentjes onder de sterrenhemel in de natuur. Klinkt idyllisch en daarom is deze populaire wandeltocht vaak maanden van tevoren volgeboekt. Plan een dusdanig tripje daarom ruim van tevoren, zodat je zeker weet dat er een plekje voor jou (en eventueel je reismaatje) over is.

Bussen naar Machu Picchu 

Zie je het niet zo zitten om vier dagen lang met een rugzak op door de Peruaanse natuur te trekken? Dan kun je ook afreizen naar Aguas Callientes, de dichtstbijzijnde plek van het wereldwonder waar je kunt eten en overnachten. In de ochtend brengen bussen je naar Machu Picchu, maar daar staan vaker dan zelden lange rijen. Boek van tevoren je busticket en zorg ervoor dat je op tijd aansluit aan de vaak lange rij.

Wacht niet te lang meer 

Er was een tijd waarin je Chichén Itzá gewoon mocht beklimmen, maar door de jaren heen is de piramide er niet steviger op geworden. Het gevolg: toeristen kunnen het stukje werelderfgoed alleen vanaf een afstandje aanschouwen. Hetzelfde staat te gebeuren voor Machu Picchu. Door verouderde architectuur en lichte verschuivingen van de aarde door de jaren heen, zal het wereldwonder over ongeveer vijf jaar naar verwachting alleen nog maar van uitzichtpunten te bewonderen zijn.

Zorg voor een goede conditie 

Het is maar een korte wandeltocht naar het klassieke ansichtkaartpunt, maar wanneer je van ver komt wil je misschien wel meer zien van het wereldwonder. De liefhebber kan daarom naar sun gate wandelen. Vergis je alleen niet in de tocht. Het kost je zo’n drie uur om er te komen en de hoogte waarop Machu Picchu zich bevindt (2430 meter) zorgt ervoor dat je wat sneller buiten adem bent. Zorg daarnaast ook voor eventuele hoogteziektemedicatie. Het gebeurt weleens dat mensen die geen hoogtes gewend zijn last krijgen van hoogteziekte.

Dé springfoto’s 

Je hoeft maar een blik te werpen op de Instagramfoto’s van Machu Picchubezoekers of je ziet er wel een paar tussen de springfoto’s hebben gemaakt. Toegegeven: het ziet er leuk uit. Daarnaast kwam er ook goede timing aan te pas om dat perfecte kiekje te schieten. Er is alleen een dingetje: dergelijke foto’s mág je helemaal niet maken. Waarom het precies niet mag, wordt niet helemaal duidelijk en vele toeristen lappen die regel gewoon aan hun laars. Netjes is het alleen niet te noemen.

Lama’s 

In foto’s zie je vrijwel geen lama’s of alpaca’s, maar je vindt ze wel degelijk in Machu Picchu. Het zijn namelijk geen grasmaaiers die het gras kort houden, maar het zijn deze Peruaanse beestjes die het taakje op zich nemen. Je zult ze ongetwijfeld tegenkomen tijdens je bezoek. Zien ze er vriendelijk uit? Dan mag je ze best een aai over de bol geven, al wordt dit nog weleens afgeraden omdat sommige mensen hier uitslag van krijgen.

Wc’s 

Als je de pracht en praal van Machu Picchu een beetje kunt waarderen, ben je er wel een paar uur zoet. Houd er daarom rekening mee dat wanneer je door de entreepoortjes gaat, er geen toiletten zijn. Ook is er geen gelegenheid om ergens water of eten de kopen.

Neem je paspoort mee

Je paspoort laat je vrijwel alleen stempelen als je op het vliegveld bent, maar Machu Picchu is natuurlijk een bijzondere plek. Na je bezoekje aan deze Incastad kun je een Machu Picchustempel krijgen voor in je paspoort. Best een leuke aandenken, toch?

Beeld by Fabien Moliné on Unsplash