Wat is dat toch met die Nederlandse overmaakcultuur?

Je bent amper de deur uit of je krijgt al een Tikkie voor €4,85.

Van huis uit heb ik meegekregen dat je zuinig moet zijn op je geld. Ik dacht altijd goed na voor ik een euro uitgaf, maar probeerde niet gierig te zijn. Ik vond het daarom vreemd dat middelbare school vriendinnetjes van mij graag die 50 cent terug wilden hebben die ik ‘leende’, omdat ik net niet genoeg had voor dat broodje gezond uit de schoolkantine. Inmiddels zijn ik en mijn vriendinnen volwassen en tijden veranderden. Tenminste, dat dacht ik.

Onlangs scheurde ik het halve land af om samen met vriendinnen te gaan eten. Dat ik 30 euro aan benzine verreed vond ik niet erg en dat ik 7 euro aan parkeergeld moest betalen nam ik voor lief. Wat volgde was een gezellige avond onder het genot van een lekker hapje en drankje. Het was een klap in mijn gezicht dat mijn vriendin, een volwassen vrouw van eind twintig, me na het borrelen vroeg of ik nog geld voor de hapjes wilde overmaken. Het ging om het luttele bedrag van 5 euro per persoon.

Ik weet dat sommige mensen in Nederland financieel gezien niet zo gunstig bedeeld zijn en dat vijf euro een enorme smak geld kan zijn. Toch was ik met stomheid geslagen toen degene die me uitnodigde evenwel een deel van de boodschappen met me wilde verrekenen. Ik was verbaasd, maar maakte het geld toch over. Het ging me niet om het geld, maar meer om het principe. Waar komt die Nederlandse overmaakcultuur toch vandaan? Je bent amper de deur uit of je krijgt al een Tikkie of je nog even €4,85 kunt overmaken. Gezellig hoor.

In plaats van passief-agressief ook mijn vriendinnen vragen om een bijdrage voor het eerstvolgende etentje dat bij mij wordt gehost of een fikse discussie over het onderwerp ontketenen, ga ik gewoon het goede voorbeeld geven. De eerstvolgende keer dat ik mijn vriendinnen uitnodig voor eten, ga ik een uitgebreid viergangendiner voor ze bereiden. Een voorgerecht waar je mond van openvalt, een hoofdgerecht dat best een Michelin-ster verdient en een toetje waar je gewoon plek voor maakt. Een bijdrage hoef ik dan niet, alleen goed gezelschap. En als het dan écht allemaal zo Nederlands moet, kunnen ze een Tupperwarebakje met kliekjes mee naar huis nemen.