Blijkbaar zijn de meeste vrijgezelle vrouwen al te oud om een spinster te zijn

Twitters mind is blown.

Bridget Jones wordt nog weleens dramatisch geciteerd wanneer het op liefdesgebied niet lukt, terwijl je dat eigenlijk wel wilt. Een voorspelling van het iconische personage van Helen Fielding luidt dan ook: je eindigt als spinster. Maar blijkbaar is deze term helemaal niet van toepassing op singletons boven de 26 jaar.

De term spinster werd vele jaren geleden geïntroduceerd door de patriarchale samenleving. Klinkt misschien ingewikkeld, maar je hoeft alleen maar een Jane Austen-achtige film voor de geest te halen om een idee te krijgen. Weg zwijmelen bij deze kostuumdrama’s deden de meesten weleens, maar over die tijd hebben we nog wel het een en ander te zeggen. Het levensdoel van vrouwen was om een man te vinden om te huwen. Een toekomst werd zeker gesteld met een huwelijksaanzoek en daarna werd het de taak van de vrouw des huizes om het huishouden te runnen en om haar man een paar gezonde erfgenamen te geven, en daar moest dan wel een man tussen zitten. Faalde de vrouw erin om een man te vinden? Dan werd ze bestempeld als spinster. Oftewel: oude vrijster. Voor mannen bleef terminologie met negatieve connotatie echter uit.

Oude vrijster
Inmiddels is het een en ander veranderd en wordt een gezin niet meer tot waanzin gedreven als hen enkel dochters wordt geschonken. Toch heeft onze maatschappij nog genoeg vragen voor vrouwen die zelden aan mannen worden gesteld. Moeder Natuur heeft mannen dan niet bedeeld met een baarmoeder, maar de vraag of we onze biologische klok wel in de gaten houden drijft tot waanzin. Ook lijkt op verjaardagspartijen de vraag waarom zo’n leuke meid als jij nog single is, altijd gesteld te worden. Je zou maar eindigen als een -jawel- oude vrijster. Alsof single zijn geen vrijwillige keus kan zijn.

Betekenis spinster
Hoewel het onderwerp menigeen tot frenesie drijft, kwam de Amerikaanse Sophia Benoit achter een ontdekking die toch eigenlijk wel grappig is. Want, zo deelt ze op Twitter, de term spinster is helemaal niet van toepassing op vrijgezelle dames die de 26 jaar zijn gepasseerd. “O mijn god, ik kom er net achter dat de term spinster werd gebruikt voor ongehuwde vrouwen tussen de 23 en 26 jaar oud. Wanneer je de 26 passeerde en nog steeds ongehuwd was werd je een… THORNBACK”, schrijft Sophia in haar tweet. Oftewel: een stekelrog.

 

https://platform.twitter.com/widgets.js

‘F*cking fantastisch’
Als de maatschappij iets graag doet lijkt dat wel stempels op mensen drukken te zijn, maar een aantal dames op Twitter besloot van deze term iets positiefs te maken. “Ze zijn f*cking fantastisch”, “Ik zie een epische miniserie. In plaats van The Thron Birds is het The Thorn Backs. Een serie over oudere vrouwen die shit doen waarvan ze houden zonder de lasten van mannen en het huwelijk.” Reageerden vrouwen op de tweet van Sophia, die meer dan 21.000 keer werd gedeeld.

 

https://platform.twitter.com/widgets.js

https://platform.twitter.com/widgets.js

Stekelrog
Thornback it is. Als je als ongetrouwde vrouw dan toch weer een stempel wordt opgedrukt, laten we er dan – net als deze vrouwen – maar wat positiefs van maken. Want een stekelrog is geen vis waar wij zomaar mee zouden sollen als we haar tegenkomen in de oceaan.

Beeld: Still Video Bridget Jones’ Diary