Ear candy: Wat je moet weten over kraakbeenpiercings (en hoe je ze verzorgt)

Het genezingsproces kan lang duren. Heel erg lang.

De forward helix, de normale helix, de daith, de conch, de tragus, de antitragus: tegenwoordig kun je elke millimeter van je oor laten doorboren en voorzien van een sieraad. Kraakbeenpiercings zijn niet meer weg te denken uit de oren van menig millennial, maar daarmee is het nog geen makkelijke of pijnloze piercings. Wij vertellen je wat je moet weten over kraakbeenpiercings en de verzorging ervan (óók als het niet zo vlot).

Laat het piercen
We can’t stress this enough, maar laat een kraakbeenpiercing alleen piercen bij een piercer en ga niet naar een juwelier waar het wordt geschoten. Vele mensen (en juweliersmedewerkers) weten dit wel, maar er zijn waaghalzen die het toch aandurven. Het kan inderdaad goed gaan, als je heel veel geluk hebt. Maar het kan ook misgaan. Het sieraad wordt dan zo snel in je kraakbeen geschoten, dat het kraakbeen kan versplinteren. Hierdoor kan je oor misvormd raken en je kunt eindigen met een bloemkooloor.

Je hoort geen rare geluiden
Het is je oor, dus het is niet zo’n gek idee dat je gekraak hoort wanneer je kraakbeen met de naald van de piercer wordt doorboord. Schrikt dat idee je een beetje af? Maak je geen zorgen, je hoort er niets van.

De pijn
Ja, je zult er wel iets van voelen. Het verschilt per persoon hoe erg je de pijn ervaart. De een vindt het prima te doen en de ander moet even op een houtje bijten om door het piercingsproces heen te komen. Gelukkig kan je lichaam veel aan en zakt de pijn snel weg. Het pijnlijkste is juist wanneer je de piercing even vergeet en er per ongeluk aanzit. Denk bijvoorbeeld aan het moment onder de douche wanneer je je oren wilt schoonmaken en vergeet dat je een piercing hebt laten zetten. Kan even pijn doen.

Het genezingsproces kan lang duren
Het papiertje dat je van de piercer na het piercen meekrijgt, stelt dat het 6 tot 9 maanden kan duren tot je kraakbeenpiercing genezen is, maar dit is slechts een richtlijn en verschilt per persoon behoorlijk. Het kan dat het wondje, want dat is het, binnen 6 maanden is genezen, maar het proces kan ook een luttele anderhalf jaar in beslag nemen.

Verwissel het sieraad niet te snel
Zoals we hierboven al zeiden duurt het lang voor de piercing is genezen. Overhaast het verwisselen van je sieraad dus niet. Het kan best dat je na een half jaar denkt dat ’t wel kan, maar als je de piercing te snel verwisselt voor een vlotter exemplaar kan je toch niet helemaal volledig genezen wondje weer gaan irriteren en zelf resulteren in een ontstoken piercing of een vochtbultje.

Vochtbultjes zijn helaas erg veelvoorkomend
Je kraakbeen vindt het eigenlijk maar niets dat er iets doorheen gejast is. Het wondje is kwetsbaar voor bacteriën en hierdoor kan een vochtbultje ontstaan. Het is een klein bultje naast je piercing. Het is echt een kwestie van pech en ook hiervoor geldt weer: heb geduld. Het gaat bij de meesten naarmate van tijd vanzelf over, mits je er goed voor zorgt. Je zou een zoutoplossing kunnen maken.

Zo maak je een zoutoplossing
Is je piercing een beetje geïrriteerd of zit er een vervelend vochtbultje naast je piercing? Dan kan een zoutoplossing voor je piercing geen kwaad. Om dit te maken doe je 250 milliliter kokend water in een schoon glas en voeg je een kwart theelepel zeezout toe. Los het op en laat het water afkoelen tot het warm is. Gebruik dit water dan om je piercing te spoelen of dep er een gaasje in wat je over je oor laat hangen. Gaat het vochtbultje pijn doen of wordt de irritatie erger? Bel dan je piercer of je huisarts voor advies.

Beeld: Sylvie Tittel on Unsplash