Documentaires op Netflix die duidelijk maken dat we zuinig moeten zijn op de natuur, zonder te belerend toontje

Niet te belerend. Wel informerend. En confronterend.

Al enkele jaren wordt verkondigd dat we om het milieu moeten denken en we minder vlees moeten eten, maar de liefhebber van een biefstuk geeft het geliefde stukje vlees niet zomaar op. Eerst zien, dan geloven. Deze documentaires op Netflix maken duidelijk dat minder vlees beter is, zonder het aanpraten van een schuldgevoel over die ene keer dat je wél vlees eet. Of die ene keer dat je een vliegreisje boekt.

Cowspiracy (2014)

In Cowspiracy wordt niet alleen gepleit voor een beter leven voor dieren en een leefstijl zonder het eten van dierlijke voedingsmiddelen, maar het kaart ook de impact van de vee-industrie op het milieu aan. Zo stelt de documentaire dat de vee-industrie verantwoordelijk is voor de grootste CO2-uitstoot, het broeikaseffect en ontbossing.

Before the flood (2016)

De bekendste uit dit rijtje is wel Leonardo DiCaprio’s Before the Flood. De wereldbekende acteur en regisseur reist de wereld over om te onderzoeken hoe de mens de opwarming van de aarde heeft veroorzaakt en ook hoe hier verandering in gebracht kan worden. Hij gaat hiervoor gesprekken aan met wereldleiders, waaronder voormalig president Barack Obama.

Forks Over Knives (2011)

Lief zijn voor de wereld en de dieren is belangrijk, maar lief zijn voor jezelf is net zo gewichtig. Forks over Knives pleit voor een dieet dat enkel uit plantaardige voeding bestaat. Niet zozeer omdat dit veel beter is voor het milieu, maar vooral omdat het beter is voor jou. Deze docu stelt dat je minder kans hebt op hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas door je een plantaardig dieet eigen te maken.

Live and Let Live (2013)

In deze documentaire komen verscheidene vegans aan het woord die vertellen waarom zij zijn overgestapt op hun huidige levensstijl, waaronder een slager die nu volledig plantaardig eet. De docu richt zich erg op veganisme, maar snijdt ook aan wat de voordelen hiervan voor het milieu en de aarde zijn.

A Plastic Ocean (2016)

Het is zo makkelijk om bij de supermarkt toch een plastic zak mee te nemen wanneer je anders je boodschappen niet mee kunt nemen, maar in A Plastic Ocean kun je er niet omheen dat we veel te happig zijn in ons plasticgebruik. Journalist Graig Leeson stuitte op een oceaan vol plastic: bekertjes, zakken, rietjes en ga zo maar door. Op twintig locaties wordt de oceaan gefilmd en hier wordt de grote hoeveelheid plastic onder de loep genomen. Het plasticprobleem, wat voor velen toch iets abstracts is, wordt in deze documentaire inzichtelijk gemaakt.

Beeld: Still A Plastic Ocean