Waarom Practical Magic (1998) dé film voor nu is

Een en al female empowerment in deze film.

We leven in een tijd waarin Hollywood steeds meer gehoor geeft aan onze wens om sterke, onafhankelijke vrouwen in films te zien. Heel tof en we willen hier zeker meer films van, maar onze honger naar dit soort films kan ook bevredigd worden met een al wat oudere productie, namelijk dé klassieker Practical Magic, waarin zussen Sally en Gillian Owens hun mannetje staan.  

De film begint in 1600: Maria Owens wordt veroordeeld voor hekserij en opgehangen, maar het touw knapt en de jonge vrouw ontsnapt. Ze is hoogzwanger en vervloekt haarzelf en haar nakomelingen: Elke man die het waagt om verliefd te worden op een Owens-vrouw zal sterven. En dat heeft ernstige gevolgen voor de zusjes Sally en Gillian Owen.

De vloek neemt hun vader en hun moeder sterft aan een gebroken hart. Sally (Sandra Bullock) en Gillian (Nicole Kidman) groeien op bij hun tantes Frances (Stockard Channing) en Jet (Dienne Wiest). Een gewone opvoeding krijgen de meisjes niet. De fijne kneepjes van magie wordt de meiden bijgebracht en het ontbijt bestaat uit chocolate cake. Het is geen wonder dat de Owens door de dorpelingen vreemd worden aangekeken. Maar hun leven wordt pas echt gecompliceerd wanneer Sally’s man sterft en Gillians vriend Jimmy losse handjes blijkt te hebben en de zussen hem per ongeluk om het leven brengen.

Tekst gaat verder onder de video.

Een boeiende verhaallijn dus, maar daarnaast zit deze film ook vol met female empowerment:

Vrouwen werken elkaar voor de verandering eens niet tegen

Zitten er twee sterke vrouwen in een film? Grote kans dat ze elkaar tegenwerken. Is dat niet het geval? Dan blijken de twee dames in kwestie niet opgewassen te zijn voor hun meningsverschillen en volgt een periode van doodzwijgen. In Practical Magic is dat dus niet het geval. Ja, het zijn zussen dus meningsverschillen vinden plaats. Nee, het breekt hen niet op. Sterker nog, ze zijn er altijd voor elkaar. My blood, your blood, our blood, zoals Sally en Gillian zeiden.

Huiselijk geweld wordt niet gepikt  

De relatie tussen Gillian en Jimmy Angelov bevatte genoeg passie, maar het weerhield Jimmy er niet van om zijn handen thuis te houden. In Nederland blijkt 45 procent van de mensen tussen de 18 en 70 jaar ooit het slachtoffer van huiselijk geweld te zijn geweest. Een gewelddadige relatie verbreken is niet altijd makkelijk, sterker nog: het kan verdomd moeilijk zijn, maar Gillian doet het toch en verlaat Jimmy.

Vrouwen zijn degenen met de kracht in handen

Hollywood laat vaak genoeg het vertekende beeld zien dat vrouwen niet degene zijn met de juiste middelen. Die snelle auto? Daar sjeest een vent in rond. De kracht die nodig is om een schurk te verslaan? Een man zwaait wel even met zijn spierballen en ga zo maar door. In Practical Magic zijn het niet de mannen die letterlijk en figuurlijk krachten hebben, maar de vrouwen.

Anders zijn is cool

Wanneer je opgroeit wil je graag zo normaal mogelijk zijn, maar het is oké om anders te zijn. Ook Sally vindt het lastig, maar accepteert uiteindelijk wie ze is. En dat is maar goed ook, want de wereld zou anders verdomd saai zijn.

Mannen komen de dag eens niet redden

Geen knight in shining armor -of in dit geval rechercheur met geladen pistool- komt de Owen-zusjes redden, maar ze doen het zélf. En hoe. In eerste instantie zwaait rechercheur Gary -vrijwel letterlijk en figuurlijk- met zijn politie badge om de geest van Angelov weg te jagen, maar uiteindelijk zijn het de zussen zelf die het klusje klaren.

Er wordt benadrukt hoe krachtig vrouwen zijn als ze hun krachten maar bundelen

Juist de dorpelingen die Gillian en Sally altijd voor gek verklaarden, zetten hun vooroordelen over de zusjes opzij en werken samen als een team. Door de handen ineen te slaan met de vrouwen in de buurt verjaagt Sally de kwade geest van Jimmy uit het lichaam van Gillian.

Er wordt geen geheim gemaakt van het feit dat ook vrouwen seksuele wezens zijn

Mannen grijpen de gelegenheid voor seks met beide handen aan en vrouwen willen van bil gaan vanuit verbondenheid en intimiteit. Dit misverstand is nog altijd niet volledig de kop ingedrukt, maar ook vrouwen genieten van seks. En daar komt Gillian gewoon voor uit.

Beeld: Practical Magic, Warner Bros