Goedkope vliegtickets: met een beetje geluk vind je ze zo

Voor je het weet vlieg je naar die ene fantastische bestemming.

We willen allemaal voor een prikkie vliegen, maar als je je bestemming braaf intikt bij KLM of Lufthansa betaal je vaak de hoofdprijs voor een ticket. Daar zien we graag verandering in. Middels een aantal handige trucjes is het mogelijk om goedkopere tickets te boeken. 

Ga voor een open jaw ticket 
Een wattus? Grote kans dat je nog niet eerder van een open jaw ticket hebt gehoord of simpelweg niet weet wat het inhoudt. Wanneer je een open jaw ticket boekt, houdt dat in dat je via een andere bestemming terugvliegt dan waar je aankwam. Zo kun je bijvoorbeeld naar Italië gaan en aankomen op het vliegveld van Pisa, maar terugvliegen via het vliegveld van Florence. In bepaalde gevallen kun je flink besparen als je kiest voor het heen- en terugvliegen via verschillende locaties. Helaas zijn er geen handige tools op het internet te vinden die je kunnen vertellen wat de opties zijn. Je zult in dit geval zelf op onderzoek uit moeten gaan.

Boek het juiste aantal weken van tevoren
Wist je dat je de goedkoopste vliegtickets naar Valencia kunt boeken als je ze 11 weken van tevoren aanschaft? En dat de vliegtickets voor een retourtje Tokio het goedkoopst zijn als je ze 2 weken (ja, een beetje kielekiele) voor vertrek koopt? Wanneer je je vliegtickets koopt, kan een grote invloed hebben op de prijs. Helaas is er niet een magisch aantal weken te noemen dat van toepassing is op elke bestemming. Gelukkig heeft Skyscanner zich over dit vraagstuk gebogen en weet de site je te vertellen wanneer je de goedkoopste vliegtickets voor welke bestemming boekt.

Ook het tijdstip speelt een rol
We weten niet hoe het werkt, maar we weten wel dat het (soms) zo werkt. Bepaalde vliegtuigmaatschappijen bieden op latere tijdstippen (of juist eerder tijdstippen) van de dag goedkopere vluchten aan. Zo kan het helpen om bij dezelfde maatschappij midden in de nacht eens te kijken naar de prijzen.

Neem een lange overstap voor lief
Niet alleen willen we zo goedkoop mogelijk vliegen, maar als het kan willen we ook nog eens in no time op onze bestemming zijn. Helaas gaan deze twee wensen niet bepaald hand in hand. Heb je tijd zat en vind je het niet erg om een lange overstap te hebben? Dan kun je hier zeker op besparen. Dus ben je op zoek naar vliegtickets en krijg je van de zoekmachine een suggestie voor een overstap van drie uur in een bepaalde stad? Zoek dan hoeveel een vlucht naar die desbetreffende overstapstad is en zoek daarna op hoeveel de vlucht vanuit die stad naar je bestemming is als je een aantal uur later vertrekt.

Stel een alert in
Veel vergelijkingssites die op zoek gaan naar de goedkoopste vliegtickets bieden ook de optie om je een alert te sturen als de vlucht die jij wilt boeken daalt in prijs. Maak hier dankbaar gebruik van. Het zal niet altijd voorkomen, maar als de vlucht op een bepaald moment wél goedkoper wordt, ben je hier in ieder geval van op de hoogte.

Beeld: Jason Toevs from Pexels