Schotland roadtrip: de beste route voor cultuur, natuur en geschiedenis

Inclusief stops om een goede maaltijd te verorberen.

Voor prachtige, overweldigende natuur hoef je niet een ellendig lange vliegreis naar de andere kant van de wereld af te leggen. Binnen anderhalf uur vliegen van Amsterdam kun je je in het mooie Schotland begeven. Van prachtige gebouwen tot sprookjesachtige landschappen. Het land van de hooglanders heeft het allemaal. 

Stop 1: Edinburgh 

Het makkelijkst – en niet geheel onbelangrijk: goedkoopst – is het om naar Edinburgh te vliegen. Bovendien biedt de stad prachtige bezienswaardigheden. Harry Potterfans kunnen een kop koffie drinken in The Elephant House waar J.K Rowling haar eerste Harry Potterboek. Slenter ook door het mooie Victoria Street, wat naar verluidt de inspiratie voor Diagon Alley was.

Instagramfanaten kunnen prachtige foto’s schieten in het lieve, smalle straatje Circus Lane en kunnen daarna doorlopen naar Dean Village. In Dean Village kun je prachtige gebouwen op de kiek zetten met Water of Leith op de achtergrond. Vanaf Hawthornbank Lane heb je hier het beste zicht op.

Voor de foodies is er ook genoeg keus. Je hoeft maar een lokale pub binnen te lopen om een klassieke portie Haggis te bestellen. Vegans kunnen in Edinburgh ook genoeg hotspots vinden om te genieten van een heerlijke maaltijd.

Ook een stukje geschiedenisverkenning mag niet ontbreken tijdens je bezoekje aan de Schotse hoofdstad. Bezoek Edinburgh Castle om je ogen uit te kijken en om meer te leren over de historiek van de Schotse adel.


Dean Village – Beeld Clark Van Der Beken on Unsplash

Dugald Stewart Monument – Beeld Daniil Vnoutchkov on Unsplash

Edinburgh Castle – Beeld Jörg Angeli on Unsplash

Stop 2: Glencoe 

Op zo’n tweeënhalf uur rijden van Edinburgh bevindt zich het mooie Glencoe. De liefhebbers van prachtige natuur kunnen hier pas echt hun hart ophalen. Idyllische bergen en dromerige meren vormen prachtige gezichten. Huur een kano om de meren op te gaan of vermaak je op een paddle board. Rondom Clencoe vind je genoeg Schotse pubs waar je kunt aanschuiven voor een hapje en een drankje.

Vertrek je in noordoostelijke richting van Edinburgh via Nationaal park Loch Lomond and the Trossachs naar Glencoe? Als je een klein beetje omrijdt kun je ook nog de Bracklinn Falls Bridge meepakken, een prachtige waterval net buiten het dorpje Callander. In Callander kun je overigens kort rondslenteren door de mooie hoofdstraat. Eet een hapje bij de sfeervolle cafeetjes en schaf leuke snuisterijen aan in de behaaglijke winkeltjes.


Glencoe, Ballachulish – Beeld Rucksack Magazine on Unsplash
Glencoe
Glencoe – Beeld Mike Smith on Unsplash

Stop 3: Isle of Skye 

Je bent een paar uur onderweg om van Glencoe in Isle of Skye terecht te komen. Gelukkig is de route absoluut geen gevalletje A28. De weg naar Isle of Skye is prachtig. Er zijn verscheidene uitzichtpunten waar je kunt stoppen om de prachtige taferelen op te nemen. Een echte aanrader is Eilean Donan Castle in Dornie. Komt het kasteel je bekend voor? Dat is niet zo gek. Onder andere de films Skyfall en Made of Honor werden hier opgenomen.

Wil je de route naar Isle of Skye letterlijk en figuurlijk nog wat magischer maken? Harry Potterfans kunnen in dat geval een kleine D-tour maken en via Glenfinnan naar Isle of Sky rijden. Daar vind je het bekende treinspoort waar Harry en Ron met de auto over vlogen in Harry Potter and the Chamber of Secrets. Kies je voor deze route? Dan zul je bij het vervolgen van deze route via de veerdienst de oversteek naar Isle of Skye maken. Van Mallaig vaar je naar Armadale. Liever geen pontje nemen? Je kunt ook terugrijden naar Fort William en vanaf daar de kortste weg naar Isle of Sky rijden. 

Heb je het prachtige Skye eenmaal bereikt? Kijk je ogen dan uit bij de magische Fairy Pools, trek naar de robuuste The Storr rotsen, wandel door het prachtige Quiraing en droom weg bij Neist Point Lighthouse. Zoek je een schilderachtig dorpje om te overnachten? Dan zit je in het vissersdorpje in Portree goed. Het is de grootste stad van het eiland Skye en je kunt er genieten van typisch Schotse gerechten, souvenirs kopen in de sfeervolle winkeltjes en je kunt er zelfs naar de bioscoop.


Glenfinnan – Beeld Robert Bye on Unsplash

Fairy Pools – Beeld Keith Bremner on Unsplash

Old Man of Storr – Beeld Anna Jahn on Unsplash

Stop 4: Inverness 

De echte geschiedenisfans mogen Inverness niet overslaan. Op de heenweg kun je stoppen bij Loch Ness. Of je nu gelooft in mythische wezens of niet. Je kunt altijd een blik werpen op het meer om te zien of je hét monster toch kunt zien.

Inverness zelf is niet erg bijzonder. Het is zeker een leuk Schots stadje om te bezoeken, maar met name de locaties eromheen zijn het bezoeken waard. Ten oosten van Inverness ligt op 14 minuten rijden Colluden. Hier vond in 1746 de Slag van Colluden plaats. Bij het bezoekerscentrum leer je er alles over, maar je kunt zelf ook de vlakte intrekken waar de slag plaatsvond. Niet ver van Colluden vind je de Clava Cairn. Het is een bepaald type graf en naar verluidt inspireerden de stenen schrijfster Diana Gabaldon toen ze het eerste boek uit de Outlanderserie schreef.

Inverness

//assets.pinterest.com/js/pinit.js

Clava Clairn

Stop 5: Terug in Edinburgh

Vanaf Inverness kun je terugvliegen naar Nederland, maar in de meeste gevallen is het goedkoper om vanaf Edinburgh terug te vliegen. Zeker omdat je je huurauto dan kunt terugbrengen naar de ophaallocatie. De route van Inverness naar Edinburgh is wat natuur betreft minder magisch dan de eerder gereden stukken, maar ook deze weg kent z’n charme. Zo rijd je door Cairngorms National Park, waar je prachtige wandelroutes hebt.

Gek op het verkennen van steden? Maak dan nog een stop in Perth, een stad die ten noorden van Edinburgh ligt.

Heb je je ticket nog niet geboekt? Lees dan hier hoe je goedkope tickets kunt vinden.

Openingsbeeld Keith Bremner on Unsplash