Blijkbaar begin je pas echt volwassen te worden als je in je dertiger jaren bent

Toch vinden we al die belastingaanslagen geen kinderspel.

Een groot huis, een echtgenoot en meerdere keren per jaar op vakantie kunnen. Als kind wisten we wel hoe we dat volwassen leven wilden vormgeven. Inmiddels weten we dat die hypotheek niet zomaar is aangevraagd, dat die echtgenoot verder van je verwijderd is dan twee swypes op Tinder en dat 25 vakantiedagen per jaar veel te weinig zijn. Het gevoel van volwassenheid blijft nog flink uit. Maar maak je geen zorgen, blijkbaar komt dat pas in je dertiger jaren.

Van kind naar volwassene
Als we professor Peter Jones van de Cambridge University mogen geloven, worden we pas volwassen als we de dertig zijn gepasseerd. Overigens vindt hij dat je niet zomaar de stempel volwassen op iemand kunt drukken. “Het is absurd om een definitie te hebben van wanneer je van kind overgaat op volwassenheid. Die overgang is veel genuanceerder en vindt gedurende drie decennia plaats”, vertelt hij aan BBC.

Veranderingen in het brein
Hij benadrukt dat er geen ‘van rups tot vlinder’-moment is waarop je opeens volwassen bent. “Volwassenheid volgt niet direct op het kind zijn. Mensen volgen een pad.” Overigens is er een geen specifieke leeftijd aan te wijzen waarop je volwassen wordt. Het verschilt per persoon. Onderzoekers die het brein en zenuwstelsel bestudeerden kwamen tot deze conclusie dat het per persoon verschilt. De wet ziet je dan wel op je achttiende als volwassene, maar op die leeftijd verandert je brein nog continu.

Bron: BBC | Beeld: Bewakoof.com Official on Unsplash