Een derde van ons maakt sociale plannen zonder intentie daadwerkelijk af te spreken

En mannen zijn nog erger dan vrouwen.

The fear of missing out lijkt volledig verleden tijd. The joy of missing out, it is. Steeds meer mensen vinden het niet zo erg om op een zaterdagavond geen plannen te hebben. Sterker nog, een kwart van ons maakt sociale plannen zonder de intentie om daadwerkelijk af te spreken, zo blijkt uit onderzoek.

Liever thuisblijven
Van de 2000 ondervraagde mensen blijkt dat 26 procent van hen instemt met een sociale afspraak, terwijl ze op het moment van toezegging al weten dat ze gaan afzeggen. Waarom? Ook daar wierp het onderzoek licht op. 43 procent van de mensen gaf aan dat ze liever een avondje thuis blijven dan de deur uitgaan. Kleine kanttekening: de studie werd uitgevoerd onder Britten. Wellicht zijn we in Nederland wat punctueler met gemaakte afspraken?

Mannen versus vrouwen
Dacht je dat eerder genoemde cijfers al een bedroefd scenario schetsen? Dan doen mannen daar nog een schepje bovenop. De kans dat mannen een gemaakte afspraak afzeggen is groter dan afgewimpeld worden door een vrouw. Van de vrouwen daagt 63 procent op op de gemaakte sociale afspraak. Onder mannen ligt dit percentage op 58 procent.

Excuses
Of we dan maar gewoon open kaart spelen tegenover onze vrienden of familie? Nee, ook dat doen de meesten volgens het onderzoek niet wanneer ze hun afspraak afzeggen. 25 procent zegt af omdat ze ‘ziek zijn’, 27 procent verzint een familie aangelegenheid waar ze niet onderuit kunnen en 17 procent komt met een werkgerelateerde smoesje op de proppen. Andere smoesjes om onder sociale plannen uit te komen zijn: een ziek huisdier, een auto die opeens het leven laat of een noodgeval thuis.

Redenen om af te zeggen onder vrouwen
Vrouwen zijn volgens het onderzoek dan wel de betrouwbaardere sekse, maar daarmee is nog niet gezegd dat ze hun afspraken altijd nakomen. Zo zegt 27 procent van de ondervraagde vrouwen dat ze een afspraak zou afzeggen als ze zich zorgen maakt om geld. 12 procent zegt zelfs dat ze aan afspraak cancelt, omdat ze niet de moeite wil nemen om zich klaar te maken.

Nee zeggen
Waarom niet gewoon nee zeggen als je geen zin hebt in sociale plannen? Daar wijdt het onderzoek geen aandacht aan. Al lijkt het ons een verdomd puik plan om sociale afspraken af te wijzen als je er geen zin in hebt. Scheelt jou weer tijd voor een smoesje verzinnen en zo geef je de ander geen valse hoop. Wel zo netjes. 

Bron: Metro | Beeld: AllGo on Unsplash