Bestaat er ook zoiets als goede werkstress?

Workaholics nemen nog weleens het begrip ‘goede werkstress’ in de mond, maar is dat echt een ding?

Vandaag de dag doen we er alles aan om stress op de werkvloer te voorkomen. Stress lijkt zelfs een vies woord geworden dat je moet schrappen uit je werkvocabulair. Is stress dan echt zo slecht? Of bestaat er wel degelijk iets als goede werkstress? Wij belden met stresscoach Gwen Peters. 

Is stress niet altijd slecht? 
’s Nachts dromen over die ene lastige mail die je nog moet beantwoorden, het spontaan warm krijgen wanneer de baas je onaangekondigd bij je roept en ’s avonds nog werken aan die ene pittige opdracht, omdat je het overzicht kwijt bent. Het zijn enkele voorbeelden van werkstress die ongezond zijn. Het is dit soort stress die we te allen tijden willen mijden. Toch horen we mensen weleens praten over goede werkstress. Voor de stresskippen onder ons lijkt het echter een net zo onwaarschijnlijk fenomeen als eenhoorns en zeemeerminnen. Toch is het mogelijk, zo vertelt stresscoach Gwen Peters van Prikkelproof.

Goede stress
Goede werkstress bestaat zeker”, aldus Peters. “Het kan er ook voor zorgen dat je juist veel kunt neerzetten. Op het moment dat je in een goede flow zit op je werk en je het druk hebt met allemaal dingen die je leuk vindt, dan kun je daar ook stress van krijgen.” Het verschil met slechte werkstress en goede werkstress zit ‘m erin dat je bij goede werkstress juist wel energie krijgt van de vele leuke zaken waar je op dat moment aan werkt. “Er kan op zo’n moment adrenaline door je lijf gaan en daar krijg je energie van. Daardoor kun je dan beter gaan presteren”, zo legt Peters uit. 

Balans
Het zo druk hebben met leuke dingen dat je goede werkstress ervaart, klinkt natuurlijk mooi. Maar is het ook echt zo rooskleurig? Peters is van mening dat stress niet altijd negatief hoeft te zijn, maar benadrukt dat het er per persoon aan ligt hoe je ermee omgaat. “Op het moment dat er geen balans meer is, dan gaat het de verkeerde kant op”, waarschuwt ze. Houd dus in de gaten of je nog plezier hebt in wat je doet en trek aan de bel bij je leidinggevende wanneer je merkt dat dat niet (meer) het geval is.

Bron: Forare | Beeld: Jeshoots.com on Unsplash