Selecteer een pagina

Klinkt ingewikkeld, is het gelukkig niet.


Glutenintolerantie, lactosegevoeligheid, ei-allergie of vegan vanuit milieuoverwegingen. Op eetgebied zijn er nogal wat restricties die men zich tegenwoordig oplegt om verscheidene redenen. Een simpel, zelfgemaakt gebakje voorschotelen lijkt inmiddels hogere wiskunde. Met de nadruk op lijkt. Deze glutenvrije, vegan scones zijn foolproof en smaken verrukkelijk.

Wat je nodig hebt: 

Voor de scones: 

  • 450 gram glutenvrij bakmeel, wij gebruikten die van de Albert Heijn
  • 50 gram suiker 
  • Snufje zout 
  • 85 gram plantaardige boter, wij gebruikten die van Blue Band
  • 240 milliliter amandelmelk, of een andere plantaardige melk naar keuze + een beetje extra
  • Hand rozijnen 

Voor de clotted cream:

  • 50 gram plantaardige boter 
  • 75 gram poedersuiker 
  • 5 eetlepels kokosroom (schep alleen het romige deel uit een blik kokosroom en gebruik het kokoswater onderin voor iets anders)
    +
  • Jam naar keuze 

Instructies

Voor de scones:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed aan bakplaat met bakpapier.
  2. Zeef in een grote kom het bakmeel en voeg hier de suiker en het zout aan toe.
  3. Snijd de boter in blokjes en voeg die toe aan het meel. Kneed de boter daarna door het meel. Ga door tot de boter met het meel is vermengd.
  4. Voeg de amandelmelk en rozijnen toe en kneed opnieuw tot een zacht deeg ontstaat.
  5. Haal daarna 12 gelijke stukken uit het deeg en rol deze stukken met je handen bolletjes. Plet de bolletjes een beetje en leg ze op de bakplaat.
  6. Gebruik een bakkwast om een beetje amandelmelk over de bovenkant van de bolletjes te smeren. Bak de scones daarna lichtbruin in de voorverwarmde oven, dit duurt ongeveer 10 tot 12 minuten.
  7. Haal de scones daarna uit de oven, laat afkoelen, snijd doormidden en beleg met de clotted cream en jam. 

Voor de clotted cream:

  1. Doe de boter in een kom en klop los met een mixer. Voeg de poedersuiker toe en roer de ingrediënten door elkaar.
  2. Voeg de kokosroom toe en mix de ingrediënten door elkaar tot een luchtig mengsel ontstaat. Smeer de clotted cream daarna op de scones als ze klaar zijn en zijn afgekoeld.

Beeld: by Alysa Tarrant on Unsplash